Tuinieren met rozen


Bekleed uw tuin met de klassieke schoonheid van de rozen. Met verschillende soorten rozen kunt u op een eenvoudige manier een mooi landschap creëren.

Bekleed uw tuin met de klassieke schoonheid van de rozen. Met verschillende soorten rozen kunt u op een eenvoudige manier een mooi landschap creëren.

Gebruik van rozen
Rozen in de tuin zorgen voor een mooie samenhang. Zorg dat ze niet alleen staan; samen komen ze beter tot hun recht. Rozen kunnen een tussenfase opvullen voor andere planten door ze na elkaar te planten. Zo bloeien ze in verschillende periodes. Vorm de rozen zodat ze een haag vormen of plant ze langs een prieel waarbij ze een ronde ingang voren.

Rozen die zich gemakkelijk verspreiden kunt u gebruiken om een airconditioning of een zwembadpomp te verhullen. Ook kunt u rozen langs een hekwerk zetten wat u minder mooi vindt. Rozen in potten kunt u gebruiken om een kleurrijk effect te creëren.  

Soorten rozen
Het kiezen van de juiste roos hangt af van de plaats die u de roos wilt geven. Rozen kunt u onderverdelen in verschillende classificaties en niet alle soorten lenen zich voor dezelfde taken. Voor het vullen van het landschap zijn de struiken, floribundas, miniaturen, klimmers en bodembedekkers geschikt.

Rozenstruiken
De grootte varieert van strak en compact tot groot en uitgespreid. Een roos kan in verschillende regio’s groeien naar verschillende formaten. Neem contact op met een specialist als u de maat bevestigd wilt hebben. Gebruik rozenstruiken zoals de traditionele houtachtige struiken; deze zijn ook winterhard. De beste toepassingen zijn langs een muur of prieel, in plantvakken met vaste planten, om een pergola heen.

Floribunda rozen
Deze roos bloeit de hele zomer door met verschillende groepjes bloemen. De planten staan meestal op zichzelf en zijn winterhard. Het beste gebruikt u deze rozen voor hagen, toegang van tuinen, potten of waar u maar een constante kleur wilt garanderen.

Miniatuur rozen
Deze traditionele roos bloeit in klein formaat tussen kleine planten. In de tuin kan de plant uitgroeien van een halve meter tot een meter hoog. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen, in de koudste maanden, als de grond bevroren is, kunt u de planten bedekken met een losse mulchlaag (stro of gehakte bladeren enz.). De beste toepassingen voor miniatuurrozen zijn: langs randen, in potten, gemengd in vaste bedden.

Klimrozen
Deze rozen voegen charme toe aan elke omgeving. Deze planten vereisen meer werk meer kennis over het snoeien. De rozen worden vastgebonden en geleid langs draden of pergola’s. De planten hebben zware bloemen en worden het best horizontaal geleid. De beste toepassingen zijn: langs een gebouw, op een pergola, langs een hek of een prieel.

Bodembedekkende rozen
Deze rozen kunnen ingetogen groeien of zich juist actief verspreiden over de grond. De beste toepassingen zijn: langs randen van plantenbedden, langs een helling of trapsgewijs langs een muur.

Tips voor succesvolle rozenstruiken
- Onderzoek het type roos goed voordat u overgaat tot aanschaf.

- Verbeter de grond. Rozen moeten een goede waterdoorlatende bodem hebben die rijk is aan organisch materiaal. Meng de compost met ander organisch materiaal en verwerk dit in de bodem.

- Zorg voor genoeg zonlicht, dit levert de meeste bloemen op. Wees voorzichtig bij het planten van nieuwe rozen wanneer er in de buurt jonge bomen staan. Deze kunnen, wanneer ze volwassen zijn, veel schaduw wegnemen van de rozen.

- Maak ruimte. Wanneer u rozen dicht bij elkaar plant zijn ze vatbaarder voor ziekten. U krijgt de gezondste groei wanneer de planten voldoende ruimte hebben. Volg de instructies op die op het plantenlabel staan. De algemene richtlijn is een meter uit elkaar planten.

- Verzorg regelmatig. De meeste rozensoorten vereisen nogal wat zorg. Wanneer u voor het eerst rozen plant is het goed om met twee of drie planten te beginnen en niet meer. Later kunt u gemakkelijk meer rozen toevoegen aan het bed.

- Regelmatig water geven.
Wanneer weinig tijd heeft om de planten te verzorgen is de roos geen geschikte keuze. Rozen vereisen veel water, ten minste een keer per week.

- Rozen hebben doornen. De grootte van de doornen verschilt per rozensoort. Kies een soort met kleine doornen wanneer u een gebied hebt waar kinderen spelen of langs het terras waar gasten zich er aan kunnen prikken. Let ook op in de buurt van zwembaden en naast banken etc.