Hoe plant u rozen met kale wortels


Rozen met kale wortels plant u het best in het vroege voorjaar zodra de grond ontdooit is. De kwekerijen en tuincentra staan rond die tijd vol met nieuwe planten die direct geplant kunnen worden.

Bij de meeste zijn de wortels verpakt in vochtige houtkrullen en omgeven met plastic. Wanneer u rozen bestelt via een catalogus zullen de planten op een zelfde manier naar u worden verzonden. De nieuwe rozen maken een goede start wanneer u stap voor stap deze procedure volgt.

  1. Koop planten van een goede kwaliteit. Wanneer u goede rozen wilt hebben is het echt beter om wat meer geld uit te geven dan dat uw rozen over een paar jaar niet meer groeien. 
  2. Begiet de wortels de nacht voor dat u de roos gaat planten. Verwijder de roos uit de verpakking en leg de wortels in een emmer met modderig (regen)water. De modder zal wat blijven kleven aan de wortels en zorgt ervoor dat de roos niet uitdroogt na het planten. Wanneer u de roos niet meteen plant is het belangrijk om de verpakking rondom de roos vochtig te houden. Mocht het langer dan een week duren voordat u de roos gaat planten, kunt u deze het best eerst even in een pot planten.
  3. Kies een zonnige plek om de rozen te planten. Rozen moeten veel direct zonlicht kunnen vangen om goed te gedijen. Wanneer ze weinig direct zonlicht krijgen, zullen ze ook minder bloemen produceren en meer ziekten hebben.
  4. Controleer de pH-waarde van de bodem; de ideale waarde is tussen de 5,5 en 7. Graaf een gat wat diep een breed genoeg is om de plantenwortels erin te plaatsen. Wanneer u niet zeker bent van de pH-waarde van de bodem kunt u die laten testen. Vraag bij een kwekerij of bij een specialist of die uw bodem kan testen. Vraag ook, indien nodig, hoe u de pH-waarde aangepast kan worden.
  5. Controleer of de afwatering goed is. Dit test u als volgt: vul een gat met water, laat het weglopen en vul het opnieuw. Wanneer het gat niet leeg is binnen 24 uur, heeft u een afwateringsprobleem. De beste oplossing in dit geval is om de rozen ergens anders te planten of ze in verhoogde bedden te planten. 
  6. Plant met zorg. Meng de grond uit het gegraven gat met een gelijke hoeveelheid organisch materiaal, zoals compost of gemalen schors. Plaats een deel van het mengsel in de bodem van het gat en laat het kegelvormig aflopen. Onderzoek de wortels van de roos en knip de beschadigde of dode delen weg. Spreid de wortels over de heuvel en controleer de plantdiepte. De roos moet worden geplant op ongeveer hetzelfde niveau als ze werd gekweekt. (U kunt dat zien aan de kleurverandering op de stam.)
  7. Vult nu het gat met aarde, geef voldoende water een maak een bassin rond de plant. 
  8. Leg een grote hoeveelheid organisch materiaal, zoals gemalen schors, rond de roos. De mulchlaag mag redelijk hoog worden. Dek hierna de laag af met riet zodat de roos niet uitdroogt. 
  9. Zodra de roos nieuwe bladeren begint te ontwikkelen kunt u de mulchlaag weghalen. Bescherm de roos tegen ziekten zoals dat op het etiket staat aangegeven.