Compost: Do's & Don'ts


Wilt u compost maken in uw eigen tuin? Dat kan! Maar, misschien heeft u daarover enkele vragen. Moet ik de composthoop omkeren? Mag ik kranten toevoegen? Mag onkruid in de composthoop? Komt dan al mijn keukenafval in mijn tuin? Met de volgende checklist krijgt u een antwoord op deze vragen en ontdekt u de eigenschappen van een goede composthoop.

Wilt u compost maken in uw eigen tuin? Dat kan! Maar, misschien heeft u daarover enkele vragen. Moet ik de composthoop omkeren? Mag ik kranten toevoegen? Mag onkruid in de composthoop? Komt dan al mijn keukenafval in mijn tuin? Met de volgende checklist krijgt u een antwoord op deze vragen en ontdekt u de eigenschappen van een goede composthoop.

Wat u wel moet doen

Locatie –Veel tuinders plaatsen de composthoop buiten het zicht, aan de rand van de tuin, waar ze met een kruiwagen compost vandaan kunnen halen. Plaats de hoop daarom op een vrije plek waar het makkelijk is om afval toe te voegen en compost weg te dragen.

Vochtigheid – Een te droge composthoop is inactief en stop met het afval omzetten tot compost. Een actieve composthoop heeft water nodig en moet als een vochtige spons aanvoelen. Plaats de composthoop daarom in het bereik van de tuinslang, waardoor u de hoop in drogere perioden kunt bewateren.

Goede start – Versnel het composteringsproces door werkende compost tussen de compostlagen te voegen. Hiervoor kunt u compost-start gebruiken of voltooide compost, met werkende micro-organismen, aan de hoop toevoegen. Tevens kunt u het proces versnellen door een halve schep voedingsrijk bloedmeel of alfalfameel tussen de lagen te stoppen. (Kunst)mest versnelt het proces ook.

Omkeren – U hoeft de composthoop niet verplicht om te keren, maar omkeren versnelt wel het composteringsproces. Door de hoop om te keren brengt u nieuwe lucht tussen de compostlagen en komt het buitenste compostafval in de actieve kern van de hoop. Veel tuinders keren de hoop één keer per jaar om.

Keukenafval – Keukenafval is een geschikte voedingsbron voor compost, maar dat afval moet wel in de hoop begraven worden en niet zomaar op de hoop gegooid worden. Wanneer het op de hoop wordt gegooid, geniet ongedierte graag van uw gratis maaltijd. Maïskolven zijn zelfs een grote verrijking voor de hoop, omdat zijn luchtpakketjes lucht in de hoop brengt.

Verkleinen – Hoe kleiner het materiaal, hoe makkelijker het composteert. Snij daarom fruit en groente in kleine stukjes voordat u het aan de hoop toevoegt. Bladeren kunt u verkleinen door er met een grasmaaier met opvangbak overheen te rijden. Grotere stokken en takken kunt u opsparen en één keer per jaar klein maken met een versnipperaar.

Vertraging – Hulst, magnolia, rododendron en eikenbladeren composteren langzamer dan ander afval. Maak daarom van dit afval een aparte composthoop, zodat het composteringsproces in de algemene hoop niet wordt vertraagd. Eikenbladeren maken de compost zuur die weer ideaal is voor de planten die van een zure grond houden.

Ongewone compost – Niet alleen tuin- en keukenafval kunnen aan de hoop worden toegevoegd. Versnipperd krantenpapier of printpapier kan in kleine mate ook in de hoop worden gebracht. Stof uit de filter van de droger kan voor zijn vezels ook aan de hoop worden toegevoegd. In mindere mate is as uit de openhaard en haren van huisdieren ook mogelijk. Planten en water uit het aquarium zijn ook prima toevoegsels.

Recycle – Wanneer het composteringsproces voltooid is, kunt u het compost gebruiken in uw tuin. Verwijder daarvoor wel onvoltooid compost als takken, stengels en maïskolven uit de hoop. Gooi deze niet weg, want die kunnen later opnieuw gebruikt worden in de nieuwe composthoop.

Onderzoek – Sommige tuinders onderzoeken het voltooide compost en verwijderen, voordat ze het compost aanbrengen in de tuin, eerst de grotere stukken afval.

Voltooide compost – Stop voltooide compost in een bak met luchtgaten om het composteringsproces door te laten gaan. Zorg er wel voor dat er geen regen in deze bak kan vallen. Door elke keer compost aan een pootgat toe te voegen, verbetert u langzaam de grond in uw tuin.

Wat u niet moet doen

Onkruid - Onkruid dat zaden bevat of makkelijk in kapotgesneden vorm verder kan groeien, kunt u beter niet aan de composthoop toevoegen. Voeg bij twijfel het onkruid niet toe; er is genoeg ander afval voor uw composthoop.

Herfstbladeren  - Ook hele herfstbladeren kunt u beter niet toevoegen. Deze zullen aan elkaar blijven plakken waardoor ze niet composteren en geen water doorlaten.

Dierlijk afval -  Voeg nooit zuivel, vlees, botten of ander dierlijk afval toe.

Ziektes -  Planten die ziek zijn of door insecten zijn aangevreten, mogen nooit toegevoegd worden. Hierdoor kunnen schimmels als meeldauw door heel uw tuin verspreid worden en kunnen insecten hun eitjes in de hoop leggen.

Gras – Gras gaat stinken als het niet gemixt wordt met bruin afval als bladeren en krantenpapier.