Herken verschillende soorten onkruid


Ingrijpend en vernietigend, onkruid is één van de lastigste problemen waar alle mensen die tuinieren mee te maken krijgen.

Deze planten kunnen zich zo goed aan hun omgeving aanpassen dat ze bijna overal kunnen groeien. Wanneer de tuinder niet ingrijpt zal zelfs in de best verzorgde tuinen onkruid de overhand nemen.

Onkruid kan worden verdeeld in twee groepen:

Eenjarig onkruid
Eenjarig onkruid groeit van een zaadje tot volwassen plant in één seizoen. Wanneer het onkruid dood gaat, laat hij genoeg zaadjes achter om het volgende seizoen in grote getale omhoog te komen.

Deze planten groeien snel en kunnen grote hoeveelheden zaadjes achterlaten die naar meerdere jaren nog kunnen ontkiemen. Er is eenjarig onkruid, zoals sterrenmuur, dat meerdere keren per jaar omhoog kan komen. Dit soort onkruid moet u verwijderen voordat het bloemen ontwikkelt.

Vast onkruid
Vast onkruid kan meerdere seizoenen overleven en elke seizoen een groot aantal aan zaadjes ontwikkelen. Deze planten overleven de winter door voedsel in hun diepe wortels of ondergrondse stengels (wortelstokken) op te slaan. Daardoor zijn ze moeilijker ter bestrijden dan eenjarig onkruid. Vast onkruid ontwikkelt elk jaar in de lente nieuwe bladeren die aan het begin van de winter kapot gaan. De truc bij het bestrijden van dit soort onkruid is de plant in het geheel, met wortel en dood te maken.

Goed gebruik van Bayer Garden bestrijdingsmiddelen

  1. Kies het juiste product en let daarbij op dat het product de juiste hoeveelheid heeft, gemaakt is voor het onkruid dat u wilt verwijderen en toepasbaar is voor de locatie waarop u de herbicide wilt spuiten. Koop niet meer herbicide dan dat u voor één seizoen nodig heeft.
  2. Gebruik de herbicide alleen als er een zachte wind is om te voorkomen dat het op uw eigen planten overwaait.
  3. Bestrijdingsmiddelen zijn het meest effectief wanneer het onkruid groeit. Dit is meetal tussen maart en september.
  4. Wanneer het erg droog is, is het verstandig om het gebied dat u gaat bespuiten twee dagen van tevoren water te geven. Zo wordt het bestrijdingsmiddel beter opgenomen.  Alhoewel het aan te raden is om tijdens de droge periode helemaal geen herbicide te gebruiken. Dan groeit het onkruid ook niet.
  5. Kinderen en huisdieren mogen na het opdrogen van het bestrijdingsmiddel gerust op behandelde plekken komen. Alle Bayer Garden producten zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Voordat een toelating wordt afgegeven wordt stil gestaan bij het risico voor kinderen en huisdieren.
  6. Grazende huisdieren als konijnen, cavia’s en schildpadden kunnen beter niet op het behandelde gazon komen totdat al het onkruid is verdwenen. Door de onkruidbestrijdingsmiddelen wordt het onkruid oneetbaar voor huisdieren. 
  7. Maar, boven alles, spoel het overgebleven onkruidmiddel nooit zomaar door de gootsteen. Volg altijd de instructies op de verpakking.