Invasie van insecten in de herfst


Frisse heldere ochtenden en ’s avonds al gezellig bij het haardvuur zitten zijn de positieve tekenen dat de herfst in aantocht is. Maar wanneer de herfst nadert heeft u ook steeds meer last van insecten binnenshuis en die wilt u natuurlijk niet. In de gematigde streken, wanneer de dagen korter worden beginnen de insecten steeds meer te zoeken naar een schuilplaats voor de winter. Uw huis is natuurlijk een zeer geschikte plek hiervoor. U moet wel begrijpen dat de insecten dit niet expres doen maar ze gewoon beschutting zoeken en een opening in uw huis is dan een ideale mogelijkheid. Een open deur, een kier onder een raam er zijn genoeg plekken waar dat kan. Wanneer de insecten eenmaal binnen zijn laten ze de winter aan zich voorbijgaan en verkeren ze in een soort rustpauze. Ze verkeren op zolders, kuipruimtes of tussen de buiten en de binnenmuur.

Waarom insecten verhuizen

Verschillende seizoensgebonden gebeurtenissen brengen jaarlijks insecten in beweging. De twee grootste oorzaken zijn daglengte en temperatuur. Wanneer de dagen korter zijn en de lucht afkoelt is het voor de insecten tijd om onderdak te zoeken. Zelfs insecten die op de bodem leven, zoals wormen in uw gazon, graven zich dieper de grond in. Wanneer het echt gaat vriezen graven ze weer dieper.

Waarom insecten in uw huis willen overwinteren

Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde insecten voor uw huis kiezen. Hier volgen een paar voorbeelden.

  • De meeste insecten zullen zich verzamelen op het zuiden van uw huis. Deze muren houden de warmte van de zon het langst vast en is goed om te overleven.
  • Bepaalde kleuren van uw huis, denk aan raamkozijnen of ander verfwerk, kunnen bepaalde insecten aantrekken. Vliegen hebben doorgaans de neiging om zich op licht gekleurde oppervlakten te verzamelen.

  • Loopkevers kruipen tussen plantenbedden naast uw woning waar ze veel schade aan kunnen richten.

  • Miljoenpoten kruipen graag tussen organisch afval op de bloemenbedden. Ook zitten ze vaak in vochtige kelders.

  • Wanneer u een warme nazomer heeft kan het voorkomen dat mieren en kakkerlakken in groepjes rond gaan lopen.

  • Wanneer insecten overwinteren in uw huis laten ze chemische  lokstoffen achter die een volgende generatie insecten kunnen verzamelen.

Een andere reden waarom insecten zich in uw huis ophouden is om de simpele reden dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen schors van een boom, een muur of gevelbedekking. Beiden hebben overlappende stukken met spleten die ideaal zijn voor het overwinteren. Volgens het instinct van insecten betekent dat simpelweg onderdak.