Wanneer dient het gazon ontvilt te worden


Ontvilten is een erg intensief en belastend proces, dus de ideale tijd voor het ontvilten is vlak voor uw gras een periode van sterke groei in gaat.

Wanneer u uw gazon moet ontvilten

Ontvilten is een erg intensief en belastend proces, dus de ideale tijd voor het ontvilten is vlak voor uw gras een periode van sterke groei in gaat. Grassen van het warme- en het koude seizoen groeien ieder op haar eigen periode in het jaar, dus de timing verschilt per grassoort. Ken uw gras dus goed voor u gaat ontvilten.

Grassen van het warme seizoen 

In regio’s met veel vrieskou en sneeuw ontvilt u een gazon met gras van het warme seizoen aan het einde van de lente/begin van de zomer – voordat het warmer wordt en uw gazon veel water nodig heeft. In warmere regio’s ontvilt u uw gras vroeg in het voorjaar. Wacht wel tot uw gras is begonnen met groeien. Dit betekent dat u het een of tweemaal heeft moeten maaien.

Grassen van het koude seizoen 

Ontvilt dit grastype vroeg in het voorjaar of in de herfst. In beide gevallen is timing heel belangrijk. Vroeg in het voorjaar begint u met ontvilten als het gras net is begonnen met groeien. Houd er in de herfst rekening mee dat het gras nog genoeg tijd heeft om te groeien voor de vorst toetreedt.

Tips

  • Ontvilt wanneer de bodem een beetje vochtig is. Als de bodem te nat is, kunnen pollen gras uit de grond komen wat voor grote kale plekken zorgt.
  • Mijd grote hitte
  • Maai het gazon tot de helft van de normale hoogte voor het ontvilten.
  • Stel het ontvilten uit bij tijden van droogte, veel regenval of tijden hittegolven – zelfs als het hard nodig is.
  • Maai nooit aan het einde van de herfst. Uw gras moet ruim de tijd hebben om te herstellen voor de eerste vorst.