Wanneer moet het gras gemaaid worden


Leer hoe u uw gazon moet maaien om een gezonder gazon te stimuleren en de opkomst van onkruid en ziekten tegen te gaan.

Maaien stimuleert de groei van het gras

Als uw naar uw gazon kijkt, ziet u een geheel: een groene mat gras. Wanneer u uw gazon begint te zien als een verzameling van losse grasplantjes kunt u uw gras nog beter onderhouden. Zoals andere tuinplanten, zal het gras zich vertakken en voller worden wanneer u stukken wegknipt (maaien).

Wanneer u het gras te kort maait, knipt u te veel blaadjes weg, en heeft het gras te weinig vertakkingen om door te groeien. Dunne en zwakke grasplantjes zijn dan het gevolg. Onder de grond bevinden zich dan ook dunnere wortels. Zo’n gazon is vatbaarder voor onkruid en gazonziekten.

Als u niet vaak genoeg maait, groeien de grasplantjes te lang. Het gras staat dan niet meer mooi rechtop, en biedt mogelijkheden voor insecten als larven en zelfs kleine knaagdieren om er in te verschuilen. Ook wordt het gras moeilijker te maaien.

Het gras op de juiste hoogte maaien, zorgt er voor dat u weinig onderhoud heeft aan uw gazon, is uw gazon beter bestemd tegen droogte en geeft u het onkruid minder kans om te groeien. 

De beste hoogte

Het is dus belangrijk om uw gazon op de juiste hoogte te maaien. De ideale hoogte varieert per grassoort, jaargetijde, en andere omstandigheden. Sommige perioden is het nodig om uw gras vaker te maaien.

De belangrijkste regel is dat u niet meer dan een derde van het plantje afmaait. Met andere woorden: bepaal de ideale hoogte voor uw gras en geef het de mogelijkheid om een derde hoger te groeien. Om de hoogte te bepalen kunt u de maaier op een vlak stuk zetten en meet u de afstand van het oppervlakte tot de messen.

Groeit uw gras het meest in het voor- en najaar? Dan ligt de ideale hoogte tussen de 6 – 10 cm.

Groeit uw gras het meest in de zomer? Dan ligt de ideale hoogte tussen de 8 – 20 cm.

Wanneer uw gras het snelst groeit (in het voor-/najaar of in de zomer), kunt u het beste eens in de 5–7 dagen maaien. Wanneer het gras minder hard groeit, hoeft u minder tot niet te maaien.

Dit zijn de algemene richtlijnen. Bepaal de hoogte voor het gras voor uw regio en grassoort door contact op te nemen met de leveranciers van uw gras. 

Liever te hoog dan te laag

Het is het beste om het gras op de hoogste aangewezen hoogte te houden. Dit geldt zeker bij droge weersomstandigheden. Langer gras heeft langere wortels, die zo meer water op kunnen nemen. Ook zorgt langer gras voor meer schaduw op de bodem, waardoor het water minder snel verdampt, en onkruid minder licht krijgt om te groeien. 

Andere richtlijnen

  • Maai alleen wanneer het gras droog is.
  • Maaien op de koelere momenten is het gemakkelijkst.
  • Maai altijd met een scherp mes.
  • Wissel maairichtingen en –patronen af om geulen en een te compacte bodem te voorkomen.