De werking van onkruidmiddelen begrijpen


Het verzorgen van een prachtig gazon vraagt doorzettingsvermogen en geduld in het verdelgen van onkruid. Bestrijdingsmiddelen zijn het belangrijkste wapen tegen onkruid.

Het verzorgen van een prachtig gazon vraagt doorzettingsvermogen en geduld in het bestrijden van onkruid. Bestrijdingsmiddelen zijn het belangrijkste wapen tegen onkruid. Actieve bestrijdingsmiddelen bestrijden onkruid dat al overlast veroorzaakt in uw gazon.

Actieve bestrijdingsmiddelen

Deze bestrijdingsmiddelen bestrijden zowel vast- als jaarlijks terugkerend breedgebladerd onkruid. Breedgebladert houdt in: bladeren die een andere vorm hebben dan het gras. Sommige bestrijdingsmiddelen bestrijden zelfs grasachtig onkruid. Dit onkruid lijkt qua vorm erg op gras. Gebruik actieve bestrijdingsmiddelen om het al aanwezige onkruid te bestrijden. Dit middel is ideaal voor een gerichte inzet: het hoeft niet op heel uw gazon toegepast te worden.

Tips 

  • Jong, opgroeiend onkruid is makkelijker te bestrijden dan volgroeid onkruid. Laatstgenoemde moet vaker worden behandeld voor resultaat zichtbaar wordt.
  •  Inspecteer uw gazon regelmatig op opkomend onkruid. Hoe sneller u het behandelt, hoe gemakkelijker het zich laat verwijderen.

Timing

Voor actieve bestrijdingsmiddelen geldt dat de timing essentieel is voor de werking. Actieve bestrijdingsmiddelen werken op ieder moment in de groeicyclus van het onkruid, maar werken het beste als u er vroeg bij bent. Bij volgroeid onkruid moet u vaker behandelen om resultaat te zien.

De zaadjes van het onkruid beginnen te ontkiemen wanneer de bodem de juiste temperatuur bereikt. Om op de juiste manier toe te dienen kunt u de lokale tuincentra of tuiniers raadplegen voor de bodemtemperaturen in uw regio.

Een andere manier om er achter te komen wanneer u het best kunt toedienen is het gebruik van biologische indicatoren. Bijvoorbeeld planten die beginnen met groeien rond de juiste tijd. Een voorbeeld: In noordelijke gebieden komt vingergras op wanneer het Chinese klokje (forsythia) in bloei staat. U kunt ook de kalendertijden aanhouden.