Hoe weet u dat het gazon belucht moet worden?


De hoeveelheid onderhoud die uw gazon vraagt hangt af van een klein aantal taken: maaien, wieden, voeden en beluchten. Doe deze taken met aandacht en uw gazon is goed op weg om er op zijn mooist uit te zien. Het is makkelijk te bepalen of het nodig is om te maaien, bemesten of te wieden. Bepalen of uw gazon beluchting nodig heeft is lastiger – tenzij u weet waar u op moet letten.

Soms is het niet nodig om te testen of uw gazon beluchting nodig heeft. Een erg compacte grond moet regelmatig worden belucht. Een compacte bodem perst de wortels van het gras samen en maakt het de grasplantjes moeilijk voeding op te nemen. En dat is te zien. Als er veel over uw gazon wordt gereden ziet het gras er waarschijnlijk al dun en oneven uit. Het gewicht van een auto, of zelfs dat van een grasmaaier drukt de bodem ineen. Daarom is het belangrijk om in verschillende richtingen en patronen te maaien, beluchten of te ontvilten.

Aan de hand van de volgend indicatoren kunt u bepalen of het nodig is om te beluchten:

  • De bodem bevat veel klei, of heeft een dikke viltlaag
  • Er wordt veel op het gazon gelopen en er ontstaan bruine plekken
  • Water doet er lang over om in de grond te trekken
  • Gras dat in de zomer groeit stopt midden in het seizoen met groeien
  • De grond voelt hard aan
  • Dun, kaal gras met dode plekken

Een test

Om een te compacte grond vast te stellen steekt u een schroevendraaier of een potlood in de grond. Bij een te compacte grond kost dit veel moeite. Om het vast te stellen graaft u met een spade 30 cm2 uit de grond. Als de spade met gemak tot halverwege het blad de grond in gaat, is uw grond niet samengedrukt. Als dit veel moeite kost is het nodig om te beluchten.

Als u een stuk uitgraaft, kijkt u naar vilt en graswortels. Het vilt bevindt zich tussen het gras en de bodem. Als die laag meer dan 1.5cm dik is, is beluchting nodig. Als de wortels van het gras 10 – 15 cm diep gaan is er geen probleem. Als de wortels slechts 2-5 cm diep gaan, is beluchting wel nodig.

Timing bij deze test is belangrijk. Gras dat in het voor- en najaar groeit heeft aan het einde van het voorjaar de langste wortels. Gras dat in de zomer groeit heeft in de herfst de dikste wortels.