Hoe maak je zelf Compost?


Voor veel tuiniers is het een grote stap om een eigen composthoop te maken.

Zelf compost maken

Voor veel tuiniers is het een grote stap om een eigen composthoop te maken. Ingewikkelde instructies, veel verschillende opties en het idee van een stinkende, lelijke composthoop die ongedierte aantrekt maken het geen aantrekkelijke optie. Eigenlijk is het maken van compost een van de makkelijke projecten.   

Benodigdheden 

Veel benodigdheden heeft u waarschijnlijk al in huis: bladeren, keukenrestjes en maairesten. Een grasmaaier met restopvanger en een bladzuiger komen ook goed van pas.

Wat u waarschijnlijk niet in huis heeft is een container om deze ingrediënten in te houden. U kunt een simpele ton aanschaffen, of een mooie houten versie. Ook een hek, stapel blokken of balen stro behoren tot de mogelijkheden. De benadering die u kiest hangt uiteindelijk af van de vraag hoeveel compost u wilt maken en hoeveel tijd en geld u er voor over heeft.   

Soorten containers 

Compost containers zijn er in twee soorten: draaiende of vaste.

Een roterende/tuimelende/tumbling ton creëert een partij compost in een keer. Dit soort ton staat meestal op een standaard met een hendel waarmee u de ton kunt roteren. U vult de ton met materiaal, en draait hem dagelijks of eens in de twee dagen om. Deze methode levert binnen vijf weken een kleine hoeveelheid compost op, zeker als u het materiaal eerst tot kleine stukjes maalt.

Een roterende ton is ideaal voor tuinen die kleine hoeveelheid restmateriaal produceren. U kunt de roterende ton niet tussendoor bijvullen. Bewaar de resten tussendoor dus elders.

Een vaste ton produceert continue compost en kunt u ook tussendoor bijvullen. Daarvoor zijn de verschillende lagen niet allemaal tegelijk klaar voor gebruik. Daarom is het meestal mogelijk om de onderste lagen door een luik in de bodem te bereiken. Deze ton heeft in de regel ook ventilatiegaten en een afneembare deksel.  

Afmetingen 

Het belangrijkste is de grootte van de ton. Ideaal is een ton met een diameter van 90cm. Deze afmeting waarborgt de ideale temperatuur voor de organismen die het restmateriaal omzetten in compost.