Hoe ontvilt je het gazon?


Als de viltlaag op uw gazon dikker is dan 1,5 cm is het tijd om te ontvilten. Dat kunt u op drie manieren doen: met de hand, machinaal, of door het inhuren van een tuinman.

Uw gazon ontvilten

Als de viltlaag op uw gazon dikker is dan 1,5 cm is het tijd om te ontvilten. Dat kunt u op drie manieren doen: met de hand, machinaal, of door het inhuren van een tuinman.

Handmatig ontvilten

Heeft u een klein gazon, of is de viltlaag minder dan 3 cm dik? Overweeg dan om de viltlaag te verwijderen met een hark. Handmatig ontvilten beschadigd uw gazon het minst.

Een speciale ontviltings hark heeft scherpe tanden, speciaal ontworpen om de viltlaag van de bodem te liften. U gebruikt de hark op dezelfde manier als iedere andere hark. Als u het goed doet, ziet u de viltlaag loskomen van de grond.

Machinaal ontvilten

Een ontvilter is een machine met verticale messen die in de viltlaag snijden en die de viltlaag omhoog brengen. De messen moeten worden afgesteld op het type gras dat u heeft. Meestal zal de verhuurder dit voor u doen, maar u kunt het voor de zekerheid even navragen. De diepte van de messen zijn ook instelbaar. In de meeste gevallen hoeft u niet dieper van 1,5 cm in de bodem te snijden. Uw verhuurder kan u hier over informeren.

Er is aardig wat spierkracht voor nodig om een ontvilter voort te bewegen. Ook is er veel laadruimte nodig voor het vervoer.

Huur een professional in

Als u het niet zelf kunt of wilt doen, overweeg dan het inhuren van een specialist. U kunt kosten besparen door alleen het ontvilten zelf uit te besteden, en zelf de nazorg te verrichten.

Praktische tips

  • Om de viltlaag beter te kunnen zien, kunt u het gras tot de helft van de normale hoogte maaien.
  • Markeer de koppen van uw sprinklersysteem en andere eventuele obstakels voor het ontvilten.
  • Voor de beste resultaten kunt u in minstens twee richtingen met hoeken van 90o ontvilten.

Alternatieven

Als uw gazon een kleine viltlaag heeft, kan een beluchtingsploeg ook helpen. De beluchter ontvilt uw gazon op de plekken waar wordt belucht, zonder de kale plekken te creëren die een ontvilter wel veroorzaakt. Regelmatig beluchten kan ook een te dikke viltlaag voorkomen.

Na het ontvilten

U zult zien dat na het ontvilten, uw gazon er wat overhoop gehaald bij ligt. Volg de volgende stappen om een gezond gazon te groeien – dit proces neemt drie tot vier weken in beslag.

  • Hark het losgekomen vilt bij elkaar en verwijder het. Laat het composteren en gebruik het als compoststrooisel. Doe dit alleen als u geen onkruidbestrijdingsmiddelen in de maand voor het ontvilten heeft gebruikt.
  • Als het ontvilten kale plekken heeft veroorzaakt, kunt u bijzaaien. Hark de zaadjes goed in en strooi wat grond, zand of organisch materiaal.
  • Gebruik kunstmest na het ontvilten. U kunt het beste dus even wachten met het bemesten tot na het ontvilten.Goed bewateren is belangrijk in de zorg voor uw gazon na het ontvilten.

Voorkom een te dikke viltlaag

Genoeg bewatering, bemesting, maaien en regelmatig beluchten helpt om de opbouw van een te dikke viltlaag te voorkomen. Als u uw gazon juist verzorgt, hoeft u minder vaak te ontvilten.