Verzorging bij winters weer


Wilt u dit jaar vroeg met het tuinieren beginnen? Bedenk dan dat zaaien voor de laatste vorstperiode slecht kan uitpakken.

Verzorging bij winters weer 

Wilt u dit jaar vroeg met het tuinieren beginnen? Bedenk dan dat zaaien voor de laatste vorstperiode slecht kan uitpakken. Het is echter met wat goede voorbereiding wel degelijk mogelijk om uw planten de vrieskou te laten overleven. In de meeste gevallen kunt u de planten tegen de vorst beschermen met geïmproviseerde methoden, maar wanneer u een groter stuk tuin, bijvoorbeeld een moestuin, wil beschermen tegen de kou, heeft u meer nodig.

Ken de limiet

Om te ontdekken welke stappen u moet nemen, is het nodig om te weten op welk punt de vorst de groene bladeren in bruine bladeren verandert. De regel is dat de meeste planten bevriezen wanneer hun temperatuur voor meer dan vijf uur onder de twee graden ligt.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel. De jonge bladeren van kiemplanten geven direct de geest wanneer de temperatuur onder het vriespunt valt.  Sommige tropische planten kunnen geen temperaturen onder de vier graden uitstaan, terwijl andere tropische planten pas bezwijken bij twee graden. Daarentegen zijn er vorstbestendige planten die elke winter overleven. Daarom is het belangrijk dat u weet welke temperaturen uw planten kunnen weerstaan. Deze informatie is te vinden in boeken over specifieke plantensoorten of op het internet.

Wat te doen bij onverwacht winters weer

 

Verplaats de planten 

 

De makkelijkste manier om uw planten tegen de vrieskou beschermen is ze te verplaatsen naar een warme plek. Dit werkt het makkelijkst met planten in potten en plantenbakken. Een schuur, garage of een overdekt terras bij uw huis kan al voldoende bescherming geven.

Waterwarmte

Geef uw planten vlak voordat de zon ondergaat water. ’s Nachts zal het water verdampen, waardoor de temperatuur rondom uw planten hoger ligt dan de temperatuur op de thermometer. U kunt ook bakken vullen met water en deze overdag op laten warmen door de zon. ’s Nachts zet u deze bakken naast uw planten, waardoor de waterbakken de opgevangen warmte uitstralen. Om dit effect te vergroten kunt u de bakken zwart verven. Hierdoor nemen de bakken overdag meer warmte op.

Luchtbeweging

Koude, stilstaande lucht zorgt voor de meeste schade aan uw planten. Door een ventilator in uw tuin te plaatsen kunt een briesje wind creëren die beschadigende rijp aan uw planten voorkomt. Vergeet niet de aansluiting van de ventilator te beschermen tegen vocht.

Bedek de planten

U kunt uw planten beschermen tegen lichte vorst (vorst boven de min twee) door ze af te dekken. Dit kan bijvoorbeeld met een handdoek, een deken of een zeil, maar ook met op zijn kop gezette bak of container. Wanneer u de planten voor zonsondergang afdekt, blijft er warme lucht rondom uw planten hangen. In de ideale situatie raakt de bescherming niet de bladeren van de planten. Vergeet bij harde wind niet uw bescherming vast te zetten. 

Doe het licht aan 

 

Gloeilampen geven warmte af. Daardoor blijft de temperatuur rondom de lamp hoger dan de temperatuur op de thermometer. U kunt uw planten beschermen door gloeilampen boven uw planten te hangen. Deze lampen mogen niet meer dan 60 cm van de planten verwijderd zijn.  Deze oplossing werkt niet met LED-lampen of spaarlampen.

Warmtebakken voor kiemen 

 

Door eenmalig een hardplastic bak over elke plant te plaatsen, creëert u een minikas. In deze bakken moeten ventilatiegaten worden aangebracht, waardoor er wel zuurstof en water bij de plant kan komen. Deze bakken kunt u makkelijk zelf uit plastic melkpakken maken. Verwijder de bodem van het pak, draai de dop eraf en plaats het pak over de plant. Gooi de dop niet weg, want wanneer het ’s nachts vriest kunt u de dop weer op het pak draaien. Daardoor blijft uw plant ’s nachts beter warm. Draai de dop de volgende morgen weer van het pak en herhaal deze procedure tot de vorstperiode voorbij is.