Een vat vol met kruiden


Verse kruiden kunnen de simpelste maaltijd omtoveren tot een bijzonder gerecht.

Of  u nu tijm strooit over gegrilde vis, oregano aan de zomersalade toevoegt, of uw pasta verrijkt met basilicum, verse kruiden zorgen voor een smaakvolle maaltijd.
Deze smaken kunnen direct uit uw tuin komen.
Die tuin hoeft niet groot te zijn, want de meeste kruiden groeien prima in potten of bijvoorbeeld in een doorgezaagd wijn- of whiskyvat.

Maak het zelf: een kruidenvat

Controleer of er gaten in uw vat zitten voor de waterafvoer. Mocht dat niet zo zijn, boor dan tien tot vijftien gaten van 1,5 cm in de bodem van het vat. 

Vul het vat met potgrond.

Bevloei de grond en plant de kruiden. Plant eerst in de buitenste rand hoge kruiden als wilde tijm, echte tijm, verschillende soorten salie en oregano. Deze kruiden zullen over de rand van het vat hangen wanneer ze gaan groeien. Plant verder naar het midden bijvoorbeeld peterselie en basilicum (plant paarse basilicum voor kleurvariatie). Plant in het midden van het vat dille en bronzen venkel. Eventueel kunt u, om wat kleur in het vat te krijgen, een paar Afrikaantjes planten in het midden van het vat.

Al deze kruiden groeien het best in volle zon. Geef de kruiden regelmatig water, zeker tijdens een droge periode.Op deze manier heeft u binnen een maand een mooi gevuld kruidenvat waarmee u op een makkelijke en leuke manier verse kruiden in uw keuken krijgt.