Pompoenen


Vier de zomer met pompoenen als de aubergine en de courgette.

Pompoenen: een introductie

Deze typische zomerproducten groeien in korte tijd van zaadje naar pompoen. Ook winterpompoenen moeten aan het begin van de zomer gezaaid worden, maar kunnen in tegenstelling tot zomerpompoenen de winter overleven.

Pompoenen zijn erg gezond omdat de het uw weerstand op peil houdt. Dit komt doordat de pompoen Vitamine C, vezels, anti-oxidanten en Bètacaroteen bevat. Winterpompoenen bevatten zelfs bijzonder veel bouwstenen voor een goede gezondheid.

 

Warmte is de sleutel

De sleutel tot het succesvol telen van pompoenen is een warme grond. De temperatuur van de grond moet minstens 20°C zijn om de pompoenzaadjes te laten ontkiemen. Om de grond in de vroege lente warm te krijgen, kunt u de grond bedekken met zwart plastic. Let op: zaai de zaadjes niet als er nog een kans is dat het gaat vriezen. Pompoenen zijn zowel aan het begin als aan het eind van hun groeicyclus gevoelig voor vorst. De zaadjes bezwijken snel bij vorst in de lente, en vrieskou in de herfst kan het rijpingsproces belemmeren.

 

Zaaien & bemesten

Zaai het pompoenenzaad direct in de warme grond. Maak heuveltjes die 45 cm van elkaar vandaan staan en zaai drie zaadjes per heuveltje. Een andere optie is om de zaadjes in rijtjes te zaaien. In dat geval moeten de rijtjes 15 cm van elkaar liggen.

Wanneer de plantjes 5 tot 8 cm hoog zijn, moeten ze worden uitgedund. Ga door totdat de planten een onderlinge afstand van 30 cm (zomerpompoen)of 45 cm (winterpompoen) hebben.

Winterpompoen groeit zeer snel en haar ranken kunnen alles wat ze tegenkomen overgroeien. Plant daarom, wanneer mogelijk, de winterpompoen aan de rand van de tuin en leid de ranken weg van het midden van de tuin. Ranken die afdwalen naar het gazon zullen het gras in het gazon vergelen.

Verwerk compost in de grond voordat u gaat planten. Pompoenen hebben over het algemeen geen extra voedingsstoffen nodig. Sterker nog: grond met een te hoog stikstofgehalte zorgt voor een kleinere oogst.

 

Oogsten

Bij zomerpompoen gaat de oogst in fasen: u oogst u regelmatig een paar pompoenen. Snij de pompoen, met daaraan een klein stukje van de steel, met scherp mes af. Bij winterpompoen moet u minstens 2 tot 3 centimeter van de steel aan de pompoen laten zitten.

 

Specifieke oogstinstructies

Gele zomerpompoen. Zomerpompoenen met een recht vorm zijn rijp als ze 10 tot 12 cm lang zijn en als de schil dun genoeg is om te eten. Pompoenen met een gebogen vorm zijn ook rijp bij 10 tot 12 cm, maar blijven hun dikke schil houden.

Courgette. Controleer de ranken dagelijks wanneer de vruchtvorming start en pluk de courgettes wanneer ze tussen de 10 en 12 cm zijn. De kwaliteit van de courgette wordt minder wanneer ze groter worden dan 12 tot 15 cm. Om de periode van de oogst te verlengen, is het een optie om elke maand courgettezaadjes te zaaien.

Pattisen en andere schelpvormige pompoenen. Oogst de vruchten wanneer ze tussen de 5 en 8 cm zijn. De ranken geven de gehele zomer vrucht.

Bij het oogsten van winterpompoenen is geduld belangrijk. U kunt de winterpompoen pas oogsten als de steel licht begint te verschrompelen en zo hard is dat u er niet met uw vingernagel doorheen kan drukken (dit geldt niet voor de oranje pompoen, zoals u die in de winkel vindt). Oogst alle pompoenen voor de eerste vorst, want pompoenen die bevroren zijn geweest kunt u minder lang bewaren.

Laat de winterpompoenen eerst tien dagen in de zon helen. Wanneer er vorst voorspeld wordt, is het raadzaam de pompoenen ’s nachts te bedekken of te verhuizen naar een overdekte plek. De pompoen verhardt de schil, wat ervoor zorgt dat ze de winter kunnen overleven. Draag de pompoenen niet aan de steel. Hierdoor zullen ze eerder rotten.