Tien stappen voor een vruchtbare moestuin


Niets geeft zoveel voldoening als het zien groeien van uw eigen groenten .

Niets geeft zoveel voldoening als het zien groeien van uw eigen groenten . Heerlijk is het om te kuieren door uw moestuin, terwijl uw tomaten, bonen en komkommers bijna klaar zijn voor de oogst. Het eten van uw eigen groenten is helemaal puur genot.  Groenten uit de supermarkt kunnen niet op tegen verse, voedzame, smaakvolle sensatie van uw eigen groente.

Groente telen verschilt niet zoveel van andere vormen van tuinieren, maar er is wel minder ruimte voor fouten. Consistentie is het sleutelwoord. Dat betekent dat er het gehele seizoen goed moet worden gelet op de conditie van de planten. Een groot deel van de oogst kan al verloren gaan wanneer de planten kort droog staan of wanneer u het bemesten van de planten even vergeet.

Volg daarom deze tien stappen voor een vruchtbare moestuin.

1. Kies soorten die goed in uw regio gedijen

Niet alle groentesoorten groeien goed in elk gebied. Vraag aan uw lokale kwekerij of aan de lokale tuinier vereniging welke soorten goed groeien in Nederland. Bepaalde planten geven een goede oogst in Nederland, andere juist niet. Daarnaast zijn niet alle planten even goed bestand tegen plantenziekten die in Nederland heersen.

2. Zaai op het goede moment

Op de verpakkingen van groentezaden staat op welk moment u de zaadjes moet zaaien. Voor sommige zaden zijn de zaaimomenten best kort en is het voor een vruchtbare oogst belangrijk dat u precies op de aangegeven momenten zaait. Andere zaden kunt u meerdere keren per zomer zaaien om zo een grotere oogst te krijgen.

3. Bewerk de grond op de juiste manier voordat u gaat zaaien

Verwerk een royale hoeveelheid organisch materiaal in de grond, bijvoorbeeld kunstmest of compost. Als u besluit om geen kunstmest te gebruiken, voeg dan extra voedingsstoffen aan de grond toe om onder andere het stikstofgehalte van de grond op een goed niveau te krijgen.

4. Zaai op de juiste manier

Zaai de zaadjes op de juiste diepte en met de juiste onderlinge afstand, zoals dat aangegeven staat op de verpakking van de groentezaadjes. Planten die te dicht op elkaar staan zullen minder vrucht dragen. In het geval van stekjes is het belangrijk dat u ze niet te diep poot, zodat de steel niet gaat rotten. U moet de stekjes zo poten dat de plek waar de steel overgaat in wortels gelijk is aan het grondniveau.

5. Geef constant water

Houdt de grond vochtig zodat de planten niet uitdrogen, maar verzuip ze niet. Geef grondig water en laat de grond licht drogen voordat u weer water geeft. Onregelmatig water geven zorgt bij de meeste groente voor een kleinere oogst en zorgt bij sommige groente, zoals komkommer en sla, voor een bittere smaak. Een druppelirrigatiesysteem met een automatische timer is de beste optie om consistent water te geven.

6. Bemest regelmatig

Een continue krachtige groei is belangrijk voor alle groenten. Daarom moeten de planten op zijn minst elke vier tot zes weken worden gevoed met een bemestingsmiddel waarin stikstof is verwerkt. Daarentegen zorgt een overbemesting bij sommige groenten, voornamelijk bij tomaten, voor een kleinere oogst.

7. Mulchlaag

Mulchen is het aanbrengen van een laag organisch materiaal van vijf tot zeven centimeter om de wortels van de planten. Door het mulchen blijft de grond koel, groeit er minder onkruid en blijft de grond gelijkmatiger vochtig.

8. Verwijder onkruid

Onkruid zorgt ervoor dat uw groenteplanten minder water, voedingsstoffen en zonlicht krijgen. Hierdoor geven uw planten een kleinere oogst. Verwijder het onkruid met uw handen en bewerk de grond regelmatig om het onkruid tegen te gaan.

9. Oogst regelmatig

Veel groenteplanten, met in het bijzonder bonen, pompoenen, paprika’s en komkommers,  stoppen met het ontwikkelen van nieuwe groenten als u niet vaak genoeg oogst. Oogst daarom om de paar dagen. Deel uw oogst met buren en vrienden wanneer u de groenten niet in uw eentje op krijgt.

10.  Controleer op ongedierte

Ongedierte houdt net zo veel van verse groente als dat u daarvan houdt. Let daarom altijd goed op sporen van ongedierte. Bescherm uw planten met een oplossing waarop duidelijk wordt vermeld dat het geschikt is voor groente.