Wanneer snoeien


Snoeien kan om de volgende redenen het beste in de winter gedaan worden.

  • Bij loofbomen is de structuur van de boom goed te zien, waardoor het effect van het snoeien gelijk duidelijk is. 
  • De winter is vlak voor de lente, de periode waarin de bomen snel groeien, waardoor de wonden snel helen. 
  • Bloedingen van de boom blijven in de winter beperkt. De truc is om bomen die bloeden (berken, esdoorns, iepen) in het hart van de winter te snoeien, de bomen bloeden dan het minst.
  • In de winter is er minder kans op ziekten, omdat organismen die ziektes overbrengen dan minder actief zijn. Sommige bomen verspreiden na het snoeien een geur die insecten aantrekken, waardoor de boom een ziekte kan krijgen. Zo trekken eiken en iepen kevers aan die vervelende schimmels kunnen overbrengen. Neem bij eiken en iepen voor de zekerheid contact op met uw lokale tuindervereniging. Zij weten vaak wat het beste snoeimoment is.
  • In de winter is er minder kans op aanvallen van boorkevers en -rupsen, omdat deze insecten minder actief zijn in de winter. Boorkevers en -rupsen zijn vooral te vinden op eiken, berken, esdoorns en de kornoeljesbomen. Neem ook bij deze bomen voor de zekerheid contact op met uw lokale tuindervereniging. Zij weten vaak wat het beste snoeimoment is.

 Coniferen

Coniferen kunnen het hele jaar door gesnoeid worden, maar vlak voor het aanbreken van de lente is het beste snoeimoment. Dit komt omdat de coniferen dan minder bloeden en omdat het nieuwe lenteaanwas snel de snoeiwonden doen verbergen.

Hardhouten bomen en bomen zonder duidelijke bloemen

Snoei deze bomen in de winter.

Bomen met bloemen

Ook deze bomen kunnen het beste in de winter gesnoeid worden. Dit geldt niet voor bomen die gelijk bij de aanvang van de lente bloesem ontwikkelen; deze bomen moeten gesnoeid worden nadat de bloesem is uitgelopen. 

Bij volwassen bomen zal het snoeien geen invloed hebben op de hoeveelheid bloesem in de lente, maar jonge bomen zullen door het snoeien minder bloesem dragen. Daarom zou u er voor kunnen kiezen om te snoeien nadat de bloesem is uitgelopen. 

Bacterievuur is een ziekte die wordt verspreid door snoeien en tast jaarlijks veel bomen aan, vooral peren-, appel-, sierappelbomen en meidoorns. Voorkom daarom dat er gesnoeid moet worden na de eerste bloesem en voor het vallen van het blad. Wanneer u toch moet snoeien tijdens deze periode is het verstandig om uw gereedschap de desinfecteren na het snoeien.

Uitzonderingen op de regel

Dood hout of beschadigde en zieke takken mogen altijd gesnoeid worden. Het verwijderen van deze takken heeft geen grote impact op de groei en de gezondheid van de boom.

Winterverzorging van de boom

Alhoewel bomen in de winter ‘slapen’, staan ze nog steeds bloot aan de elementen van de natuur. Zo krijgen ze in de winter te maken met de vrieskou en met dieren die een knusse plek voor hun winterslaap zoeken. Daarom kunnen de wintercondities erg stressvol voor een boom zijn, met name voor net geplante bomen of nieuwe bomen, die geen volwassen afweersysteem als een dik, gespreid worteldek of een dikke bast hebben.

Op verschillende manieren kunt u uw boom helpen om de winter te doorkomen.

Mulchlaag

Door in de late herfst of in de vroege winter een mulchlaag onder uw boom aan te leggen, beschermt u de wortels tegen de vrieskou en tegen uitdrogen. De mulchlaag mag niet meer dan 3 cm dik zijn en mag niet ophopen tegen de barst van de boom. Wacht met het aanbrengen van de mulchlaag tot de grond bevroren is om te voorkomen dat muizen holletjes in de laag zullen maken.

Water

Geef de bomen, vooral de nieuw geplante bomen, veel water in de herfst, maar stop als de grond bevriest. Geef weer water wanneer de eerste lentewarmte de grond en de bomen weer ontdooit.

Bespuit

De winterzon en de winterwind kunnen de bladeren van de wintergroene planten als rotsheide, rododendron en laurier uitdrogen. Door een  anti-absorptiemiddel op de bladeren te spuiten, laat u een vettige laag achter waardoor de plant minder snel water via de bladeren verliest.

Bepak

Doordat de winterzon overdag de barst van de boom kan verwarmen en de koude winterwind ’s nachts de bast kan bevriezen, ontstaan er scheuren in de bast. Dit gebeurd vooral bij bomen die aan de zuidkant van uw huis geplaatst zijn. U kunt de bomen hiervoor beschermen door de stammen te omwikkelen met crêpepapier of met speciaal ontwikkeld papier. Wikkel de boom vanaf de onderkant in, waarbij de verschillende lagen voor een derde moeten overlappen. Tevens is het mogelijk om de onderkant van de boom wit te verven.

Bescherm

Konijnen en veldmuizen knagen graag aan de schors van jonge bomen, waardoor het binnenste deel van de stam bloot komt te liggen. Wanneer deze knaagdieren meer dan de helft van de schors wegknagen is de kans groot dat de boom de aanval niet zal overleven.

Weerhoud de knaagdieren door de onderkant van de stam te omwikkelen met wit plastic. Begin onderaan met wikkelen en werk zo een meter omhoog. In de lente moet u dit plastic weer verwijderen. Wanneer de boom, en daarmee de schors, eenmaal volwassen is (te herkennen aan de kloofjes in de schors), zullen de kleine beestjes niet meer aan de boom knagen en hoeft u de boom ook niet te omwikkelen.

Als u in een bosrijk gebied woont kan het verstandig zijn om ook een omheining van kippengaas om uw bomen te zetten. Hiermee voorkomt u dat herten tegen de boom aanschuren.

Smelt

Strooi geen strooizout in de buurt van uw bomen, omdat de boomwortels door strooizout minder water, zuurstof en voeding uit de grond kunnen halen. IJssmeltmiddelen met calcium, kalium en magnesiumchloride zijn een betere optie.

Snoei

In de winter is het goed snoeien omdat de structuur van de boom duidelijk zichtbaar is en problemen aan de takken duidelijk te herkennen zijn. Wanneer de boomtakken uw (moes)tuin overhangen, kunt u in de winter snoeien zonder de kostbare plantjes te beschadigen. Nog een voordeel van in de winter snoeien is de kleinere kans op ziekten aan uw boom. Omdat organismen die ziektes overbrengen in de winter minder actief zijn, wordt de boom minder snel door het snoeien ziek.