Spinnen in het huis. Vriend of vijand?


Spinnen zijn de meest voorkomende geleedpotigen in huis. Ze komen voor in de meest afgelegen of juist stedelijke huizen.

Spinnen zijn de meest voorkomende geleedpotigen in huis. Ze komen voor in de meest afgelegen of juist stedelijke huizen. Tegelijkertijd is dit het diertje waar de meeste angst voor ontwikkeld is op basis van fobieën. Wanneer de meeste huiseigenaren een spin gezien hebben, zullen ze die direct met het dichtstbijzijnde wapen te lijf gaan. Dit kan een schoen of een krant zijn.
Maar wat meer onverschrokken mensen nemen het leef en laat leven motto ter hand en zien de spin niet als een bedreiging. Een waarschuwing is hier wel op zijn plek, spinnen kunt u beter niet direct aanraken. Hoewel spinnen nooit actief op zoek zullen gaan naar mensen kunnen ze wel bijten wanneer ze zich bedreigd voelen. Gif van spinnen kan een allergische reactie teweeg brengen. Een spinnenbeet kan een stekend gevoel geven en een rode plek achter laten. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt.

Voordat u de spin doodt en plet moet u zich wel bedenken dat dit achtpotige wondertje het klimaat binnenshuis kan verbeteren.

Drie redenen waarom spinnen nuttige dieren zijn:

  1. Spinnen eten andere insecten. Spinnen voeden zich met andere insecten binnenshuis. Bijvoorbeeld kakkerlakken, oorwurmen, muggen, vliegen en motten. Wanneer u de spin zijn gang laat gaan zal hij het merendeel van de insecten in uw huis opruimen. Een effectieve ongediertebestrijding.
  2. Spinnen eten andere spinnen. Wanneer spinnen met elkaar in contact komen ontstaat er altijd een gladiatorachtig gevecht en eet de winnaar de verliezer. Wanneer uw kelder het verblijf is voor langpootspinnen zal de populatie snel krimpen aangezien de grote spinnen de kleinere opeten. De langpootspin doodt zelfs de zwarte weduwe, een giftige spin en is daardoor een nuttig diertje.
  3. Spinnen beperken de verspreiding van ziektes. Spinnen jagen op muggen, vlooien, vliegen, kakkerlakken en andere ziekteverspreidende beestjes.

Spinnen door de seizoenen heen

Gewone huisspinnen leven ongeveer twee jaar. Gedurende deze levensspan zijn ze bezig met de voortplanting. Over het algemeen reproduceren spinnen zich buiten, in de lente. De jonge spinnen worden dan in de zomer langzaam volwassen. In de nazomer en de vroege herfst lijkt het altijd net alsof er opeens heel veel spinnen zijn. In het echt zijn de kleine spinnen groot geworden en gaan ze nu op zoek naar partners. Hierdoor ziet u ze vaker rondlopen in en rond het huis.


Spinnen aan banden leggen

  • Blokkeer de toegang tot het huis door spinnen van hun voedselbron te ontzien. Hou dus insecten ten alle tijde buiten de deur en blokker alle mogelijke kieren en gaten waar ze naar binnen kunnen komen.
  • Houd de beplanting in uw tuin vrij van afval en zorg dat er geen mulchlagen tegen de muur aan komen te liggen.
  • Bewaar seizoensgebonden kleding in plastic bakken met deksels die goed afsluiten. Zo voorkomt u dat er spinnen tussen uw overals komen te zitten.
  • Bewaar brandhout buiten (uit de buurt van het huis) om te voorkomen dat de spinnen via het brandhout naar binnen kunnen komen.
  • Breng resterende insecticide aan op plekken waar spinnen graag webben bouwen. Bijvoorbeeld in hoeken, tussen raam en deur kozijnen, etc.
  • Verwijder de voedselbronnen van spinnen door het insecten in uw huis te bestrijden met een pesticide speciaal ontwikkeld voor binnenshuis gebruik.